14 Aralık 2012 Cuma

Sıcacık bir Kış Çayı veya Salep...

Şu son 1 haftadır, tüm yurt genelinde olmakla birlikte özellikle İstanbul'da havalar oldukça soğudu. Üstelik hava güneşli olmasına rağmen! Sakın ha güneşe aldanmayın, soğuk neredeyse can yakıyor ve hava sanki kar topluyor gibi! 

Hatta çoğu şehirlere kar yağmaya başladı bile, dolayısıyla özellikle bu soğuk kış günlerinde eminim hepimiz içimizi ısıtacak şeyler içmek istiyoruzdur.

Seçenekler arasında sıcacık demli bir fincan çay olabilir, sıcacık  sütlü bir fincan kahve olabilir veya değişik seçenek isteyenlere bitki çaylarını önerebiliriz.

Ancak birde çoğu cafelerin menülerinde gördüğümüz ve aslında evde yapımı da oldukça kolay iki değişik seçenek de söz konusu olabilir.

Kış çayı veya Salep! 

Aralık ayının gelmesiyle birlikte kim bilir İstanbullular kar görmeye başlarlar belki!


Kış çayının yapımı aslında oldukça kolay! Bunun için sadece ısıya dayanıklı, mümkünse şeffaf camdan bir demlik almanız yeterli. Evinizde dilediğini zaman, dilediğiniz aromalarda hazırlayabilirsiniz. Ayrıca gelen misafirlerinize değişik bir seçenek de sunmuş olursunuz.

Şöyle ki, seçenekler geniş ve kişilere göre değişken olmakla birlikte kış çayını hazırlayabilmeniz için 2 yemek kaşığı ıhlamur, iri dilimlenmiş 1 elma, 1 parça çubuk tarçın, 1 dilim limon (kabuğu ile birlikte) , yaklaşık 8 adet karanfil, 1 tutam rezene ve 1 tutam yasemin çayı almanız yeterlidir. Çoğunu rahatlıkla aktarlardan bulabilirsiniz. Ardından cam demliğinize söz konusu bitkileri atın ve üzerine sıcak (kaynar) su ekleyerek demlenmeye bırakın. Demlenirken hafif ateşte kaynatmaya devam etmeyi de unutmayın ki karışımınız soğumasın! 




Dilerseniz karışıma bir parça, kabuğu ile birlikte dilimlenmiş portakal da koyabilirsiniz. Limon aromasını sevmeyenler, karışıma demlenirken limon koymak yerine, içmek için fincanlarına aldıklarında bir iki damla sıkarak da yetinebilirler.

Bir diğer alternatifiniz ise mis gibi kokan sıcacık bir salep olabilir! Hazır karışımlardan alarak sıcak su ve süt ile karıştırabileceğiniz gibi evinizde kendiniz de yapabilirsiniz. Benim tavsiyem bir miktar salep tozu alıp, evde kendinizin yapmasıdır. Bunun için 1 tepeleme tatlı çay kaşığı salep ve 1 tepeleme çay kaşığı nişastayı (herhangi bir türü olur), biraz şekerle birlikte küçük bir kasede karıştırın. Biraz ılık süt ile ezerek bulamaç haline getirin. Bir yandan ocakta 1 litre süt kaynatın. Kaynayan süte hazırladığınız karışımı yavaş yavaş ekleyerek bir yandan çırpın. Tadına bakarak dilediğiniz kadar şeker ekleyin, kısık ateşte yarım saat kadar kaynattıktan sonra ocaktan almaya yakın 1 paket vanilya ekleyin. Ardından üzerine biraz tarçın veya bir top vanilyalı dondurma ekleyin...  Mis kokusu burnuma gelmeye başladı bile!


Gün içinde veya yatmadan önce, bu ufak değişiklikleri deneyin derim. Yanına bir parça neşelendirecek tatlılar eklemeyi de unutmayın! Afiyet olsun...





anahtar kelimeler: kış çayı, salep, kar, tarçın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder