6 Aralık 2012 Perşembe

Güzel Sofralar Kolay Lezzetler...

Bugün sizlere Güzel Sofralar Kolay Lezzetler başlığı altında  davet ettiğiniz misafirleriniz için kolayca hazırlanan ve sunum açısından iştah arttıran aperatifler ve içecekler konusunda önerilerimi sunacağım. 

Kokteyller için son derece uygun olan bu tarifler, kolayca hazırlanabilmelerinin yanı sıra, ana yemekler yanında alternatif olarak da sunulabilir.

Açıkçası, yemeklerin lezzetleri  kadar sunumlarının da güzel olması gerektiğini düşünenlerdenim. Sizde benim gibi düşünüyorsanız aşağıdaki tariflere bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Fesleğen Yaprağında Balzamik Soslu Domatesli Peynirli Atıştırmalıklar:

Yandaki resimde görmüş olduğunuz sunumu hazırlamak için gereken malzemeler sadece cherry domates, beyaz peynir (veya tercihinize göre mozeralla veya kaşar peyniri de olabilir), fesleğen yaprağı veya nane yaprağı ve son olarak da balzamik sirke...

Cherry domatesleri ortadan ikiye kesip, üzerine fesleğen yaprağını (veya nane yaprağını) ve son olarak da arzunuza göre tercih ettiğiniz peyniri küp şeklinde kesip sabitlemesi için kürdana batırırsanız kolay bir şekilde aperatif hazırlayabilirsiniz. Arzuya göre peynirin üzerine veya tabağa tat vermesi açısından bir damla balzamik sirke damlatabilirsiniz. 

Lezzetli Meyveler: 

Misafirlerinize ikram edeceğiniz meyveleri farklı şekillerde sunmak istiyorsanız, basit yöntemlerle sunumlarınızı eğlenceli hale getirebilirsiniz. Portakalı resimde gördüğünüz şekilde kabuklarını soyarak ince dilimler halinde kesin ve ardından nar tanelerini üzerine serpiştirin. Biraz farklılık için nane yaprağı eklemeniz yeterli olacaktır. Arzuya göre bir top vanilyalı dondurma da ilave edebilirsiniz. 


Nar Eşliğinde Peynirli Sandviçler:

Arzunuza göre beyaz veya kepekli tost ekmeğini yuvarlak bir kalıpla kesin. 100 gr tuzlu veya tuzsuz labne peynirini iki kaşık yoğurtla karıştırın. Tercihinize göre bir kaşık mayonez de ekleyebilirsiniz. Dilimlemiş olduğunuz ekmeklerin 2 veya 3 tanesini, araya hazırladığınız karışımı sürerek üst üste gelecek şekilde bir araya getirin. Ardından nar taneleri ve taze soğan ile süsleyebilirsiniz...


Çıtır Şehriyeli Patates Köftesi:

3 adet orta boy patatesi haşlayıp, kabuklarını soyun ve çatal yardımıyla ezin. Üzerine 80 gram tulum peyniri, arzunuza göre ince ince doğranmış maydonoz ve dereotu, tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon ve çok az sarmısak tozu ekleyin. 1 adet yumurtayı sarısından ayırın ve sarısını ayrı bir kapta alıp iyice çırpın. Başka bir kaba da 1 su bardağı tel şehriyeyi koyun. Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde alıp elinizde yuvarlayın ve önce yumurta sarısına ardından tel şehriyeye bulayın ve bol yağda kızartın. Sıcak servis etmeye özen gösterin çünkü soğuduğunda bütün lezzeti kaçıyor...

Çilekli Naneli Limonata:

Limonata genelde sıcak yaz günlerinde tercih edilir, ancak ben kış mevsiminde de misafirlerinize ufak bardaklarda, atıştırmalıkların yanında sunabileceğiniz düşüncesindeyim. Sizde aynı düşüncedeyseniz tek yapmanız gereken yarım kilo çileğe (büyük marketlerde rahatça bulunabiliyor), 2 tatlı kaşığı toz şeker ekleyin ve blendırdan geçirin. Arından püre halinde gelen çileği sunum yapacağınız bardaklara (bardaklarınızın büyüklüğüne göre değişebilir) ortalama 2 yemek kaşığı yerleştirin. Birkaç limonun suyunu sıkın. Şayet 2 yemek kaşığı çilek püresi koyduysanız, ardından 3 yemek kaşığı limon suyunu bardaklara ekleyin. Talebinize göre karşımın üzerine su veya soda ekleyin. Dilerseniz nane yaprağı ile de süsleyebilirsiniz. Oldukça lezzetli oluyor...


Frozen Meyve Suyu : 

1 top limonlu dondurmayı 1 top vanilyalı dondurma ile birlikte geniş bir kapta blendırdan geçirin. Ardından mevsimine göre dilediğiniz meyveyi (örneğin karpuz, kavun, şeftali veya portakal) karışıma ekleyin ve tekrardan blendırdan geçirin. Arzuya göre 2 veya 3 küp buzu da ekleyerek serin bir içecek elde edebilirsiniz. 


Peynirli Izgara Kabak Tabağı: 

1 adet kırmızı biberi, çekirdeklerini çıkarmak suretiyle doğrayın ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte soteleyin. Bir avuç bademi ve 2 yemek kaşığı dolmalık fıstığı karışıma ekleyerek kavurmaya devam edin. Ardından bir avuç kuru üzümü de ekleyin. Başka bir yerde 4 adet kabağı ince dilimler halinde doğrayın ve zeytinyağ ile birlikte pişirin. Pişirdikten sonra biraz tuz, karabiber ve arzuya göre kırmızı biber ile tatlandırın. 150 gram keçi peynirini bölerek, iri parçalar halinde kabakların üzerine yerleştirin. Ardından önceden hazırlamış olduğunuz bademli karışımı da ekleyin ve hem hafif hem de kolay bir lezzetin tadını çıkarın.

Şeftalili Yoğurt Tatlısı:

3 adet şeftaliyi iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soymak suretiyle küçük küçük doğrayın. 2 su bardağı yoğurdu mutfak robotunuza, doğranmış şeftaliler ve 1 çorba kaşığı bal ile birlikte koyun ve karıştırın. Karışımı kuplara yerleştirin ve soğuması için üzerine alüminyum folyo örterek buzdolabında yaklaşık 3 saat bekletin. Ardından nane yaprakları ekleyerek ve kurabiye veya bisküvi ufalayarak hoş bir görüntü eşliğinde servis edin. Arzuya göre 1 kaşık vanilyalı dondurma da eklenebilir.

Güzel Sofralar Kolay Lezzetlerin birinci bölümü şimdilik bu kadar. Yeni tatlar ile bu kategorideki yazılarıma devam edeceğim. Ancak unutmayın ki hazırladığınız yemeklerin lezzeti kadar sunumları da oldukça önemli... Bu yüzden güzel sofralar hazırlayarak yemeklerinizde farklı konseptler yaratabilirsiniz... 



1 yorum:

  1. Fesleğen Yaprağında Balzamik Soslu Domatesli Peynirli Atıştırmalıklar tarifiniz çok hoşuma gitti adeta bir kinder süpriz oyuncağı tarifi gibi geldi ve hemen yaptım.. teşekküler herseydünya

    YanıtlaSil